De anticonceptiepil

De pil bevat oestrogeen én progestageenanticonceptiepil voorbeeld strip

Er zijn veel verschillende soorten pillen. Het grootste verschil zit in de hoeveelheid hormonen. Vaak is een lichte pil met een lage dosering hormoon de eerste keus. Welke pil het beste bij je past is vaak een kwestie van uitproberen in overleg met de huisarts. De anticonceptiepil neem je iedere dag op een vast tijdstip in gedurende 3 weken na elkaar. Daarna is er een stopweek. In deze week vindt de (kunstmatige) menstruatie plaats.
Bij een aantal merken kan de stopweek worden overgeslagen zodat er geen menstruatie optreedt. Dit heeft geen schadelijke effecten. Soms kan er na verloop van tijd een bloeding optreden, dan kan je op dat moment een stopweek inlassen.
Er zijn ook pilmerken die 24 of 26 pillen met hormonen bevatten en daarnaast 4 of 2 pillen zonder hormonen. Dit is dan een verkorte stopweek.

De minipil

De minipil is een pil zonder stopweek en bevat alleen progestageen.
Voor de betrouwbaarheid is het belangrijk dat de pil iedere dag wordt ingenomen op hetzelfde tijdstip. De minipil is vooral geschikt bij borstvoeding. De minipil remt de eisprong en zorgt voor een taaier slijm in de baarmoederhals