Contrast echo

Andere benamingen voor dit onderzoek zijn waterecho, SIS (Saline Infusion Sonography) of GIS (Gel Infusion Sonography).
Dit is een echo-onderzoek waarbij een vloeistof als contrast in de baarmoeder wordt ingebracht. Deze vloeistof kan NaCl (fysiologisch water) zijn of een gel.

baarmoeder-contrast-echo-zuidoostkliniekWanneer wordt een contrastecho gemaakt?

Soms wordt er tijdens een normale (inwendige) echo een structuur in de baarmoeder gezien, of wordt dit vermoed. Wanneer er een kleine hoeveelheid vloeistof in de baarmoeder wordt ingebracht is dit duidelijker te zien. De vloeistof is namelijk zwart op het echoscherm, en de weefsels zijn grijs. Hiermee is de precieze grootte en vorm van de structuur in de baarmoeder zichtbaar te maken.
Het kan gaan om een myoom (vleesboom) of een poliep (slijmvliesverdikking).

Hoe gaat een contrastecho in zijn werk?

De gynaecoloog brengt een speculum (spreider) in in de vagina. Vervolgens wordt een dunne catheter (slangetje) gevuld met vloeistof in de baarmoedermond geschoven. Soms is het nodig om de baarmoedermond met een tangetje vast te pakken en de baarmoedermond een beetje te verwijden. Dit kan worden verdoofd met een plaatselijke verdoving (injectie). Deze injectie voelt u nauwelijks.
Terwijl de doktersassistente langzaam de vloeistof in de baarmoederholte laat lopen maakt de gynaecoloog opnieuw een echo. U kunt meekijken op het scherm, de gynaecoloog zal de beelden aan u uitleggen.
Als het onderzoek klaar is wordt de catheter verwijderd. Hierna zal de vloeistof naar buiten siepelen. De gynaecoloog zal de uitslag met u bespreken.