Herpes Genitalis

Herpes Genitalis wordt veroorzaakt door het Herpes Simplex virus. Het virus kan het lichaam binnentreden via de huid (slijmvlies van mond, vagina, penis of anus) en je kan het virus met je vingers overbrengen naar een ander deel van het lichaam of je partner.

Welke klachten geeft het?

Het zorgt voor een pijnlijke infectie van de huid en de slijmvliezen in en rond de geslachtsdelen. Vaak is er eerst jeuk en een branderig gevoel. Een paar dagen daarna worden blaasjes of zweertjes zichtbaar. Na 1 tot 4 weken verdwijnen de blaasjes weer vanzelf. Vaak zijn er bij een eerste herpes infectie ook klachten van opgezette klieren, koorts, pijn bij het plassen en algemeen ziek zijn.

Hoe toon je het aan?

Meestal is de diagnose te stellen door het zien van de blaasjes in combinatie met de klachten. Er kan een kweek worden genomen van het vocht uit de blaasjes.

De behandeling

Herpes is niet te genezen. De klachten zijn wel te behandelen, maar dit is niet noodzakelijk. Met medicatie kan de heftigheid van de klachten verminderd worden en de duur ingekort. Pijnstillende middelen kunnen de pijn verzachten.

Wat zijn de gevolgen?

Een herpes infectie komt vaak weer terug, doordat je het virus bij je blijft dragen. Een terugkerende aanval verloopt vaak minder heftig dan een eerste aanval. Partners hoeven niet onderzocht of behandeld te worden als zij geen klachten hebben.

terug naar zorgaanbod Soa problematiek

bekijk informatieoverzicht SOA’s