U heeft een miskraam doorgemaakt, of er is geconstateerd dat de zwangerschap niet goed is en u zult er binnenkort een doormaken. In deze folder leggen wij uit wat een miskraam is en wat de oorzaken kunnen zijn. Ook krijgt u informatie over eventuele behandeling.

Wat is een miskraam

Een miskraam of een spontane abortus is het verloren gaan van de zwangerschap in de eerste 16 weken zonder ingrijpen van buitenaf. Ongeveer 15% van de zwangerschappen eindigt op deze wijze.

Waarom ontstaat een miskraam

De laatste jaren is het inzicht in mogelijke oorzaken van een miskraam sterk toegenomen. Bij nauwkeurig onderzoek blijkt er in 96% van de gevallen sprake te zijn van een reeds afgestorven vruchtje. Vaak is de vrucht al zo lang geleden afgestorven dat we alleen nog een vruchtzakje vinden. In andere gevallen is er wel een vruchtje, maar veel te klein voor de duur van de zwangerschap.
Uit onderzoek is gebleken dat er bij een miskaam vaak sprake is van afwijkingen aan de “chromosomen”, het erfelijke materiaal. Bij de bevruchting, waarbij de eicel en de zaadcel samensmelten tot een nieuwe cel, kunnen “constructiefouten” optreden, waardoor de nieuwe cel een abnormale kern krijgt. Zijn die afwijkingen erg grof dan sterft die cel al na enkele dagen en zult u niet eens merken dat er een bevruchting is opgetreden. Uw menstruatie komt op de gewone tijd. Bij minder grove afwijkingen ontstaat wel een zwangerschap, maar met een niet gezonde vrucht die vroeg of laat sterft. Alleen het omhulsel blijft nog een tijd aanwezig en daarom lijkt de zwangerschap eerst nog gewoon door te gaan. De zwangerschapsreactie in de urine blijft ook positief. Pas als u gaat vloeien of buikkrampen krijgt merkt u dat er iets mis gaat. Medicijnen of rust helpen niet bij een dreigende miskraam. De natuur bepaalt op deze manier dat niet goed aangelegde vruchtjes worden afgestoten.

Onderzoek

Vanaf ongeveer de zevende week in de zwangerschap is de echoscopie een diagnostisch hulpmiddel. We kunnen dan zien of op dat moment de zwangerschap intact is. Op een beeldscherm zien we dan al vaak het embryo. Als we dan ook een kloppend hartje kunnen zien, dan is er een levend vruchtje aanwezig en zijn de kansen op een miskraam kleiner geworden. Vanaf de 12 of 13e week kunnen de harttonen hoorbaar zijn met een zogenaamde doptone apparaat. Als echter bij herhaling geen levenstekenen te vinden zijn bij dit onderzoek dan is er geen levende vrucht aanwezig. Een miskraam is dan onvermijdelijk geworden.

Hoe verloopt een miskraam

Een miskraam begint meestal met bloedverlies en buikpijn. Zwangerschapsverschijnselen, zoals gespannen borsten en ochtendmisselijkheid, verdwijnen. Meestal zet een miskraam na de eerste verschijnselen direct door. Maar soms duurt dat nog een week of zelfs een paar weken.
Geleidelijk ontstaat krampende pijn in de baarmoeder en neemt het bloedverlies toe. Dit lijkt waarschijnlijk op een heftige menstruatie. De vruchtzak wordt uit de baarmoeder gedreven. Vaak komen er ook bloedstolsels vrij. Na ongeveer een week is een miskraam voorbij. Al het zwangerschapsweefsel is dan uit de baarmoeder verdwenen. U hebt geen buikpijn meer.

Bij sommige vrouwen verdwijnt niet al het weefsel vanzelf uit de baarmoeder. Dan is het nodig om het zwangerschapsweefsel uit de baarmoeder te verwijderen, dit kan met behulp van medicatie of een curettage. Uw arts informeert u daarover.

Na de miskraam, de toekomst

Na een miskraam is er geen bezwaar om weer snel zwanger te worden. De kans op een succesvol verloop van de volgende zwangerschap is groot. Toch kan ook een nieuwe zwangerschap weer een miskraam worden. Het is gebleken dat sommige vrouwen, of liever gezegd sommige echtparen, meer aanleg hebben voor het krijgen van een miskraam dan andere. Dit is een verklaring voor het feit waarom een aantal malen achtereen een miskraam kan optreden.
Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met: de Zuidoost Kliniek 020 4162788