Anticonceptie

Anticonceptie staat voor alle methoden die voorkómen dat een vrouw zwanger wordt. Er zijn veel methoden om zwangerschap te voorkómen. De keuze voor een bepaalde vorm van anticonceptie is heel persoonlijk. Bij het maken van de juiste keuze kan de huisarts je adviseren.
Bij problemen rondom anticonceptie kan de huisarts je verwijzen naar de Vrouwenkliniek Zuidoost. De gynaecoloog zal eventueel na het doen van onderzoek samen met jou proberen tot een goede oplossing te komen. Zij zal ook de voor- en nadelen van de verschillende methoden bespreken.

Wij geven hieronder een overzicht van de verschillende mogelijkheden en de werkingen.

Hormonale middelen

De hormonale middelen bevatten de twee vrouwelijke hormonen progestageen en oestrogeen en zorgen er voor dat de eisprong niet optreedt. Als bij de vrouw geen eisprong optreedt kan geen bevruchting plaatsvinden.
Het hormoon progesteron maakt het slijm in de baarmoederhals taaier, waardoor het voor de zaadcellen moeilijk wordt om er doorheen te komen. Ook wordt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor innesteling van een bevruchte eicel. De oestrogenen zijn toegevoegd om het bloedverlies te kunnen blijven reguleren. Bij een stopweek treedt een bloeding op die op een menstruatie lijkt, maar onttrekkingsbloeding wordt genoemd. De bloeding duurt meestal enkele dagen, maar verschilt per persoon.

Wanneer je de link aanklikt vind je informatie over:

anticonceptiepil

anticonceptiering

anticonceptiepleister

hormoonspiraal (mirena)

hormoonstaafje (Implanon)

prikpil (Depo-provera)

Intra-uteriene middelen: spiralen

Er zijn twee soorten spiralen, het koperspiraal en het hormoonspiraal (Mirena).
De werking gebeurt op twee manieren: door de aanwezigheid van het spiraal zelf en de aanwezigheid van koper of het hormoon progesteron.

Wanneer je de link aanklikt krijg je informatie over:

koperspiraal

hormoonspiraal

Definitieve anticonceptie: sterilisatie

Sterilisatie is een definitieve methode en moet je alleen doen wanneer je zeker bent dat je geen kinderen meer wilt.
Zowel de vrouw als de man kunnen worden gesteriliseerd.

Wanneer je de link aanklikt krijg je informatie over:

sterilisatie van de vrouw (Essure)

sterilisatie van de man

Betrouwbaarheid van anticonceptie

Geen enkele anticonceptiemethode beschermt voor 100 procent tegen zwangerschap. De belangrijkste factor in de betrouwbaarheid is niet de methode, maar de gebruiker. Zo zijn de pil, de vaginale ring en de pleister betrouwbare vormen van anticonceptie, maar er is een risico dat ze niet op tijd gebruikt worden.
Condooms hebben een lagere betrouwbaarheid en zijn sterk afhankelijk van de nauwkeurigheid waarmee ze worden gebruikt. Ze zullen ook bij goed gebruik nooit de betrouwbaarheid halen van de hormonale methoden.
Methoden die langdurig werken en waar de gebruiker niet aan hoeft te denken zijn het meest betrouwbaar, zoals het hormoonstaafje, het hormoonspiraal, het koperspiraal, de prikpil en sterilisatie.

Pil vergeten? Condoom gescheurd? Wat nu?

Als de anticonceptie vergeten of niet goed gebruikt is, is het mogelijk de kans op een eventuele zwangerschap te verkleinen met de morning-afterpil of een noodspiraal.
Wanneer is een morning-afterpil of noodspiraal nodig?

  • Als er tijdens de vruchtbare dagen geen anticonceptie is gebruikt.
  • Als het condoom is afgegleden of gescheurd.
  • Als je de pil bent vergeten: zeker in de eerste week van de pilstrip, als er een stopweek heeft plaatsgevonden en er onbeschermd sexueel contact is geweest in de 7 dagen voor het vergeten van de pil, ook al was dit in de stopweek.

De morning-afterpil bevat progestageen. Als de morning-afterpil binnen 24 uur na onbeschermd sexueel contact wordt ingenomen is deze in 95% van de gevallen effectief. Wanneer de morning-afterpil 24 tot 72 uur na onbeschermd sexueel contact wordt ingenomen, daalt de effectiviteit naar 58%. De morning-after pil is verkrijgbaar zonder recept bij de drogist of apotheek. Een noodspiraal (in de vorm van een koperspiraal) kan geplaatst worden tot 5 dagen na de onbeschermde gemeenschap. Door het effect van het koper op het baarmoederslijmvlies wordt in 99% van de gevallen een zwangerschap voorkomen.

Meer informatie

www.anticonceptievoorjou.nl

www.sense.info/voorbehoedmiddelen

www.nvog.nl/Sites/Files/0000000072_Anticonceptie.pdf