Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Alle vrouwen tussen de leeftijd van 30 en 60 jaar krijgen om de 5 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. U kunt hiervoor een afspraak maken in de Vrouwenkliniek Zuidoost. Het onderzoek wordt door één van de assistenten gedaan en bestaat uit het maken van een uitstrijkje. Dit onderzoek duurt maar heel kort. Door dit uitstrijkje kan een voorstadium van baarmoederkanker worden opgespoord.

Baarmoederhalskanker komt in Nederland ieder jaar bij ongeveer 600 tot 700 vrouwen voor. Jaarlijks overlijden ongeveer 200 vrouwen aan deze ziekte. De voorstadia van baarmoederhalskanker zijn gelukkig eenvoudig te behandelen (zie het afwijkend uitstrijkje). Daarom is het bevolkingsonderzoek zo nodig en nuttig. Als u er tegen op ziet, kan u ook eerst komen kennismaken in de kliniek en nog een keer uitleg krijgen.

Het bevolkingsonderzoek vindt plaats door speciaal opgeleide doktersassistentes. Er zijn geen kosten verbonden aan dit onderzoek, de gynaecoloog wordt niet geconsulteerd.

Bekijk de informatie folder over het uitstrijkje