Myomen

Myomen zijn goedaardige verdikkingen in de spierlaag van de baarmoeder. Hoe ze ontstaan is niet bekend. Ze kunnen variëren in grootte van enkele millimeters tot meer dan 10 centimeter.
Ze worden beïnvloed door de hormonen progesteron en oestrogeen in de vruchtbare fase van het leven.
Myomen ontstaan pas nadat de menstruaties zijn begonnen. Na de overgang worden ze kleiner en zullen uiteindelijk verdwijnen.

De myomen kunnen zijn gelokaliseerd in de baarmoederholte,  in de wand van de baarmoeder en aan de buitenkant van de baarmoeder.

Bij wie komen myomen voor?

Myomen komen voor bij 20-30% van de blanke vrouwen en bij 50-60% van de zwarte vrouwen. Ze worden vaker gezien bij vrouwen die geen kinderen hebben.

Wat zijn de klachten van myomen?

Myomen geven meestal weinig of geen klachten en worden vaak bij toeval gevonden.
De meest voorkomende klachten zijn overmatig bloedverlies tijdens de menstruatie en menstruatiepijn. Soms is er sprake van onregelmatige menstruaties of bloedverlies tussen de menstruaties door.
Het vele bloedverlies kan bloedarmoede veroorzaken, waardoor de vrouw moe of snel buiten adem is.
Bij grote myomen kan een zwaar gevoel in de onderbuik of rugpijn optreden. Door druk op de blaas kan de drang worden gevoeld om vaker te plassen.

Onderzoek

Wanneer er een vermoeden op myomen is wordt meestal een (inwendige) echo gemaakt. Hierdoor kan het aantal, de locatie en de omvang van de myomen worden bepaald.
Myomen kunnen worden gezien wanneer ze groter zijn dan een ½ cm. Voor een betere beoordeling is soms aanvullend onderzoek vereist, zoals een contrastecho of een hysteroscopie.

Behandeling

Als er geen klachten zijn, is behandeling niet nodig en hoeft u niet verder te worden gecontroleerd. Zijn er wel klachten, dan kiest de gynaecoloog met u de beste behandeling. De gynaecoloog houdt rekening met de ligging en de grootte van de myomen, uw leeftijd en eventuele zwangerschapswens.
Er zijn verschillende vormen van behandeling:

Met medicatie:
• de pil
• hormoon-spiraaltje (Mirena)
• Tranexaminezuur
• Naproxen
• de prikpil
• Zoladex

Operatief:
• Het verwijderen van alleen de myomen (hysteroscopische verwijdering, enucleatie, embolisatie)
• Het verwijderen van de gehele baarmoeder

Uw gynaecoloog zal de voor- en nadelen van de verschillende behandelingen met u bespreken en samen met u een keuze maken. De chirurgische behandelingen vinden niet plaats in de Zuidoost Kliniek. Wanneer een dergelijke behandeling nodig is, wordt u verwezen naar een ander ziekenhuis. Welk ziekenhuis hangt af van de soort operatie en uw voorkeur.