Bloedverlies na de overgang

Bij een vrouw die een jaar lang niet heeft gemenstrueerd heeft de menopauze plaatsgevonden. Dit tijdstip is dus alleen achteraf vast te stellen. Indien er bloedverlies optreedt na de overgang is dit reden om nader onderzoek te doen. Vaak gaat het om onschuldige oorzaken, maar het is belangrijk om kanker uit te sluiten.
Er zijn verschillende oorzaken voor bloedverlies na de overgang:

  • medicijngebruik, zoals bloedverdunners.
  • droogheid en dun slijmvlies (atrofie) van de schede en baarmoederholte.
  • een poliep in de baarmoeder of op de baarmoedermond.
  • een myoom in de holte van de baarmoeder.
  • baarmoederslijmvlies- of baarmoederhalskanker.

 

Er zijn verschillende onderzoeken die de gynaecoloog op indicatie verricht:

Echografieechografie

Bij echografisch onderzoek wordt via de vagina een echo gemaakt van de baarmoeder. De dikte van het baarmoederslijmvlies wordt gemeten. Normaal gesproken is het slijmvlies van de baarmoeder na de overgang dun en streepvormig. Soms wordt verdikt slijmvlies of een verdikte structuur gezien (zie plaatje).

Contrastecho

Indien er bij een gewone echo een verdenking is op een structuur in de holte van de baarmoeder kan een contrastecho worden verricht. Bij een contrastecho wordt er een vloeistof in de baarmoederholte gebracht waardoor de wanden van elkaar gaan en een poliep of myoom zichtbaar wordt. Zie ook informatiefolder contrastecho.

Weefselonderzoek

Indien de echo een verdikt baarmoederslijmvlies laat zien kan er weefsel weggenomen worden uit de baarmoederholte. De gynaecoloog brengt een speculum (spreider) in de vagina in en plaatst een dun slangetje in de baarmoederholte waarin het weefsel wordt opgezogen (Pipelle). Dit kan kortdurend licht pijnlijk zijn. Het weefsel wordt nagekeken door de patholoog.

Uitstrijkje

Zo nodig wordt er een uitstrijkje gedaan van de baarmoedermond voor screening op baarmoederhalskanker. Deze cellen zullen worden nagekeken door de patholoog. Zie ook afwijkend uitstrijkje.

Hysteroscopie

Hierbij wordt een dunne buis met aan de buitenzijde een camera in de baarmoederholte ingebracht waardoor een direct beeld van de baarmoederholte en het baarmoederslijmvlies wordt verkregen. Indien er een poliep gezien wordt kan deze worden verwijderd. Zie ook informatiefolder hysteroscopie.

Behandeling

Na de overgang daalt de hoeveelheid oestrogenen in het bloed. Soms leidt dit tekort aan oestrogenen tot vaginale droogheid, en soms ook tot bloedverlies of afwijkende afscheiding. In dit geval kan een kuur met hormonen voorgeschreven worden.

Indien er een poliep wordt gezien in de baarmoederholte kan deze verwijderd worden. Een poliep is een (meestal) goedaardige uitstulping van het baarmoederslijmvlies en kan tot bloedverlies na de overgang leiden. Het verwijderen van een poliep gebeurt hysteroscopisch (zie ook hysteroscopie). In de Zuidoost Kliniek wordt de Shaver methode gebruikt.
Soms is het nodig om onderzoek onder narcose te verrichten, hiervoor wordt u verwezen naar een ander ziekenhuis.

Indien er bij het weefselonderzoek aanwijzingen zijn voor baarmoederslijmvlieskanker zult u hiervoor behandeld moeten worden. Wij zullen u verwijzen naar een ander ziekenhuis.